Els Botman

Beeld 8

€ 0,00

“Zoals de natuur zichzelf niet kan verklaren
kan ik mijn werk niet uitleggen.
Alles verandert voortdurend
en de natuur is tevens continue aan verandering onderhevig.
Ik geloof dat alles beweging is,
daarom is mijn werk een uitdrukking van beweging en van bewogen worden.”

logo_elsbotman_kleiner

 

Els Botman werd in 1973 in Nederland geboren. Ze studeerde viool aan het Sweelinck Conservatorium tot 1994. Vervolgens studeerde ze cultuur en communicatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam als ook taal en cultuur van indiaans Amerika. Van 2000 tot 2003 studeerde ze fotografie aan de Foto Academie Amsterdam. In 2003 begon ze te werken als beeldend kunstenaar, eerst in Amsterdam, later Bolivia en in Berlijn. Sinds de zomer van 2014 woont ze weer in Nederland, vlakbij Eindhoven in het landelijke Nuenen.

Toevallig op de plek waar de schilder van de zonnen Vincent van Gogh is geboren, geeft zij op autonome wijze nu 160 jaar later, vorm aan een project over de zon. Eind november mag zij haar installatie tonen op het prestigieuze Europ Artvision Itinerary of Senses in Straatsburg.

“Sun Project Relocation gaat over de kracht van licht afkomstig van de Zon. We zuigen deze kracht op met al onze zintuigen, maar kunnen nooit langere tijd bewust naar de zon kijken. Met mijn beelden bied ik de toeschouwer de mogelijkheid om zich via het oog in verbinding te stellen met de magische werking van zonlicht. Eerst het oog, dan het hart – de plek waar licht ons spiegelt en voedt. Licht is dan niet langer alleen een bron van duurzame energie, maar ook een bron van essentiële levensenergie, waaraan mensen zich kunnen opladen.”

Het Sun project omvat een video van zonnebeelden, die vertoond wordt in een zwarte doos, ontworpen door de designer Eva Botman, die ook tekende voor het Light House dat ze ontwierp voor kinderen.

Ruim een jaar fotografeert Els Botman de zon op verschillende plaatsen en tijdstippen. Normaliter kunnen we niet of nauwelijks met het blote oog naar de zon kijken, omdat ze zo krachtig is dat ze onze ogen kan beschadigen. Els Botman heeft een manier gevonden om de zon in een eigen kleurenspectrum te vangen waar je urenlang naar kunt kijken zonder ‘blind’ te worden. Via deze zonnebeelden wil Botman de kijker de mogelijkheid geven om zich in verbinding te stellen met de stralende werking van de zon. De meditatieve en helende kracht van de zon en zonlicht staan daarbij centraal. Els Botman maakt het mogelijk naar de zon te kijken, interior designer Eva Botman maakt het mogelijk de werking ervan te voelen door intieme ruimtes te scheppen.

De installatie is op afspraak nog tot en met 3 november te bezichtigen in Nuenen.  Daarna reist het geheel door naar Straatsburg.

Het festival ‘STR’OFF, Itinerary of Senses’ is van 21 t/m 23 november 2014 te bezichtigen in het Palais des Congres van Straatsburg, Frankrijk.

Alle foto’s zijn in diverse maten verkrijgbaar.

Geïnteresseerd om ontwikkelingen over het Sun Project en andere kunstprojecten van Els Botman te volgen? Registreer ujedan voor haar kwartaalberichten en ontvang het kleurrijke E-book 'Our Solar System - a visual journey' als welkomstgeschenk!