LbethO

NL

I wish this day could last forever (100x100 cm)seroe Just a perfect day

€ 10000,00

(see English below) Volledige Biografie: CV

Al heel jong was ik bezig met tekenen, dat gaf mij erg veel plezier. In mijn omgeving was het uitgesloten dat ik kunstenaar zou worden. Daar verdien je geen brood mee. Voor mij persoonlijk is het altijd belangrijk geweest dat ik voor mezelf kan zorgen en mijn eigen brood kon verdienen. Daarom is het voor mij ook nooit een optie geweest om kunstenaar te worden.

 Na de HBS ben ik gaan werken (1972) en in de avonduren heb ik een financiële opleiding gevolgd, ik heb een MBA gedaan en een coachingsopleiding gevolgd.  In 1998 ben ik gaan werken als zelfstandig interim manager en heb ik een masters voor interim managers op Nyenrode gevolgd.

In 2010 begon ik de crisis te voelen. Er waren weinig opdrachten voor mij. Ik ben een generalist, ik vind veel verschillende dingen leuk, maar ga zelden  in de diepte, ik ben niet zo van de details.  Terwijl de markt nu vraagt om specialisten.

Een vriend van ons vond mijn werk (dat ik destijds maakte als hobby) erg mooi en vroeg mij wat ik het liefste wilde doen: schilderen of interim werk. Ik zei “schilderen”, toen zei hij “ waarom doe je dat niet dan?”

Ja waarom zou ik niet datgene doen wat ik het liefste doe? Natuurlijk omdat schilderen niets oplevert, er zijn weinig kunstenaars die van de kunst kunnen leven. Maar ze zijn er wel en waarom zou ik niet tot dat selecte groepje horen?  Ik had niet veel te verliezen, geen opdrachten dus ook geen inkomen. Dus ik dacht “als ik het nu niet doe, dan heb ik over 10 jaar misschien spijt. Lukt het niet, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.”

Ik heb mijn bedrijf Lbetho Art genoemd en ik pak het ook bedrijfsmatig aan met een duidelijke visie en missie en met doelstellingen, begrotingen enz.

 Mijn schilderijen  zijn kleurrijk, met veel primaire kleuren als rood, blauw en geel.  De voorstelling gaat over dieren en natuur. Meestal zijn de dieren fantasievol  en lijken slechts in de verte op echte dieren, soms zijn de dieren herkenbaarder en zie je direct wat het moet voorstellen. Ook komt het voor dat de dieren alleen in abstracte vormen zijn geschilderd en moet de toeschouwer zelf zoeken in het schilderij en kijken welke dieren ze kunnen benoemen.

De dieren zijn niet realistisch geschilderd, waar dat zo lijkt, blijkt dat ze toch sterke afwijkingen hebben ten opzichte van realistische dieren. Ook zijn de dieren enigszins vermenselijkt in hun vormen, zoals een hoed op, of sieraden om. Verder zijn de dieren geschilderd in felle niet realistische kleuren. De natuur wordt ook niet realistisch geschilderd. Soms blijkt gras, aarde of water alleen uit de kleur, maar dit mag ook geel of rood zijn.

 

Sinds ik ben begonnen met schilderen is het mijn leven geworden. De creativiteit stroomt als nooit tevoren en ik ben 24/7 bezig met mijn werk.  Ik heb veel meer ideeën voor schilderijen dan wat ik ooit zou kunnen maken.  Als ik niet schilder, dan ben ik in mijn hoofd een schilderij aan het maken. Als ik buiten loop dan “zie” ik van alles wat in mijn schilderij kan figureren. Als ik slaap dan droom ik van mijn nieuwste schilderij. Vaak ook slaap ik ’s nachts niet, maar lig ik wakker om mijn schilderij te creëren in mijn hoofd.  Naast het schilderen zitten er ook nog een heleboel ideeën in mijn hoofd voor andersoortig 3D werk. Ik heb een enorme behoefte om te creëren.  Ik  verzamel ook van alles om er ooit nog eens iets moois mee te kunnen maken. Ik “zie” het  ontstaan in mijn hoofd.

 

 

This is not my hobby, it’s not my work, it’s my life.

Lbetho comes from my name, but also sounds somewhat African. My first series of abstract paintings is called "Africans Dreams" and is inspired by Africa.

I paint since 1984.  At that time it was my hobby. I started with pastels. Since 2005 I work with oil paint and in 2010 I started with abstract paintings in acrylic paint. At that time I also started to paint as a professional.

I dream my paintings, I lie awake at night often and my paintings are shaped into my mind. If I sleep or I am awake, I am busy with painting. I discover beautiful shapes and colors from  everywhere. The total painting formes in my head. Then it may take a while before I start the painting, but it remains in my head until the painting is complete. So I've often 3 or 4 paintings in my head, which just need to be put on the canvas. Most of the time, the painting looks different on the canvas than I had dreamed. But that does not matter.

I like to make people glad and happy by my work. Therefore I use many powerful colors. I am inspired by nature. I live in the middle of a forest on a beautiful estate with many wild animals, such as Roe deer, foxes, rabbits, all kinds of special birds like woodpeckers, Nightjar. I paint not to nature, I do not copy animals, I create my own animals. The people must go looking into my work to find the animals. I also wish that people find new things to see in my work.

I want to contribute to a better world with my art. I donate a substantial amount of each painting to charity. My motto is that I want to contribute to improve the quality of life of people and animals.

Since 2010 I expose my work at home and abroad. There are exhibitions in Denmark, Italy (Ferrara, Bologna) and America (New York, Miami, Las Vegas).

It's not my hobby, it's not my work, it's my life.