Emiel van der Beek

Rust, balans, technische perfectie

installatie 7 bollen, diverse ophangings mogelijkheden

€ 5750,00

Zie de installatie van bollen 7 stuks. Je kan zien hoe ze bij elkaar aan de wand hangen De bollen zijn in alle mogelijke combinaties te bestellen (en op te hangen) er zijn nu zo'n 35 verschillende ontwerpen.
Alle bollen zijn € 750,- met uitzondering van de camera bol deze is € 850,-.De buildings vanaf € 750,-.

Leuk idee: een op maat gesneden opdracht! Hiervoor zijn de kosten € 850,-.

Rust,balans,technische perfectie en de passie voor textiel.Voor Emiel (1963) zijn deze ingrediënten van essentieel belang voor zijn driedimensionale textiel reliëfs.

Na zijn studie aan de  MTS voor  mode en kleding in Den Haag vertrok hij 1985 naar Parijs om daar te gaan werken als modeontwerper/modelleur voor diverse merken ontwierp hij collecties en maakte hij modellen.

Maar in dat werk miste hij iets en begon toen met schilderen, kleding maken is technisch terwijl schilderen veel directer is.

Zijn media waren olie, acryl en gouache hij exposeerde al snel, schilderen werd een passie en hij kon zich niet voorstellen ooit zonder te kunnen. Eenmaal terug in Nederland werd in Den Haag de start gemaakt voor een ontwerpstudio met een eigen label gericht op mode en design.

In 1989 maakte hij vier textielwerken/collages van beschilderd doek die daarna op de naaimachine in elkaar werden gezet dit was de eerste aanzet tot het vrij werken met textiel.

Vanuit zijn confectie achtergrond heeft hij de voorliefde van technische perfectie en materiaal onderzoek gekregen, eind 2000 besloot hij helemaal te stoppen met de confectie en werd de start gemaakt met een uitgebreide collectie textiel reliëfs met het idee  dat er nog veel meer te doen is met textiel zonder dat het een’ stoffige’ uitstraling krijgt.

Emiel werkt uitsluitend met natuurlijke materialen, het materiaal dat hij behandeld als een schilderij zo worden doeken (menging van linnen en katoen) meerdere malen opgespannen en bewerkt.

Met een  speciale coating (een zelf ontwikkeld procédé) ter bescherming en versteviging van het materiaal, bij diverse werken wordt zowel de voor als achterkant bewerkt zodat soms met kleur een reliëf ontstaat.

Door het herhalen van het element word vanuit elk willekeurig standpunt een compositie een vorm of een andere inhoud zichtbaar, er volgt een driedimensionaal spel van licht en schaduw.

Er word veel aandacht besteed aan het ontwerpen van de elementen, dat soms door de vorm de ritmiek of juist door het weg laten een soort ruimte en harmonie ontstaat, waarvan ik hoop dat die bij de toeschouwer een gevoel van rust en balans oproept. 

De schaduwwerking in zijn werk is zeer belangrijk en word bereikt door de grote werken in het  klein uit te voeren waardoor dit effect exact te bepalen is. Hierdoor en door het strakke karakter verkrijgt het werk zijn monumentale uitstraling.

In de laatste collectie zijn kleine plastieken te zien dit zijn massief grenenbollen van 11 cm dia  die bekleed zijn met een diversiteit van materialen.

Het uitgangspunt voor deze “bollen” is dat er geen beperking in creativiteit en materiaal zou zijn en deze bolvorm helemaal uit te diepen, zo ontstond een begin voor nieuwe en permanente plaats tussen de reliefs.

Zijn werk is inmiddels geëxposeerd bij diverse galeries in  binnen en buitenland.